Workshop beter schrijven 1

Oei, weer fout
‘Zoals belooft’, las ik in een mail van mijn bank. Dat kan beter: zoals beloofd. Twee regels verder: u betaald. Oei, weer fout. U betaalt! Sommige mensen hebben het niet onder de knie, ongeacht het opleidingsniveau. Jammer, want bij het schrijven van een mail of brief verwatert de boodschap door fouten in de spelling.

Probeer het zelf even! De dealer bied.. tienduizend euro. Henk vind.. het een goed bod. Ik vind.. het mager. Wat vind.. jij? Bied.. jij meer? Morgen antwoord.. ik op dit voorstel. Mijn collega antwoord.. morgen. Dat beloof.. niet veel goeds. Dat heb je mij beloof.. Die bureaustoel is scherp geprijs.. Ik heb dat zelf bereken..

De dealer biedt tienduizend euro. Henk vindt het een goed bod. Ik vind het mager. Wat vind jij? Bied jij meer? Morgen antwoord ik op dit voorstel. Mijn collega antwoordt morgen. Dat belooft niet veel goeds. Dat heb je mij beloofd. Die bureaustoel is scherp geprijsd. Ik heb dat zelf berekend. Nul fouten? Prima! En je collega’s?

Werkwoord en voltooid deelwoord
Een overgrote meerderheid van de ontvangers van zakelijke correspondentie reageert negatief op een verkeerde vervoeging van werkwoorden. Eindigt het nou op een d, een t of misschien toch dt? Met een eenvoudig ezelsbruggetje gaat het voortaan goed. Dit geldt ook voor het tweede pijnpunt: het voltooid deelwoord.

Spelfouten op de werkvloer zijn storend. Taal in Bedrijf beweert na onderzoek dat drie kwart (géén driekwart) van de hoogopgeleide Nederlanders twijfelt met iemand een zakelijke relatie aan te gaan wanneer die persoon spelfouten maakt.

De workshop Beter Schrijven I werkt voor iedereen, ongeacht het opleidingsniveau van de deelnemers. De aanpak is ruimschoots in de praktijk beproefd. Met bijna vijfentwintig jaar ervaring als tekstschrijver ken ik de valkuilen.

Imago
Het lukt in één dagdeel om de regels bij te brengen en te laten beklijven. Dat is goed voor het imago van jouw organisatie én dat van de deelnemers zelf. De oefeningen stel ik voor elke organisatie samen op basis van bestaande correspondentie. Daarmee komt de inhoud van het programma overeen met de dagelijkse praktijk van de deelnemers. Die maken aantoonbaar een reuzensprong. Mijn voorkeur gaat uit naar maximaal vijf deelnemers per sessie.