Saai, slaapverwekkend saai.

Klopt. Het komt zelden voor dat iemand zich spontaan aanmeldt voor taaltraining. Heb ik alle begrip voor. Saaie kost. Slaapverwekkend als je niet uitkijkt. Daarover bestaat geen twijfel. Het enige wat mij te doen staat als trainer, is de inhoud tot leven brengen. Drie tinnetjes Red Bull. Met de schoolse aanpak met onderwerp, voorzetsel en lijdend voorwerp lukt het niet. Dat nooit meer! In de praktijk heb ik geleerd deelnemers te enthousiasmeren. De truc is de inhoud te verpakken in een gloedvol betoog. Daarom verwerk ik namen van cursisten in de oefenstof, voeg ik tekstfragmenten uit de eigen organisatie toe. De maattraining bevat onderwerpen die direct raakvlak hebben met de dagelijkse praktijk van alle deelnemers. Dichtbij huis.

Door ook veel fysieke energie in de verpakking te stoppen, krijgt de inhoud een boost. Met de nodige humor komt de lesstof tot leven en beklijft de training. Want dat is waar het om draait: dat het niet meer fout gaat. Na afloop herinneren collega’s elkaar aan de training. De problematiek teruggebracht tot een paar ezelsbruggetjes. De meest gehoorde kreet na afloop: “Nooit geweten dat het zo eenvoudig is. Dit had ik moeten doen voor mijn eindexamen.”